Otthonfelújítási támogatás garázsra

2021.január 1-én hatályba lépett az a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet. (A rendeletet és az ezzel kapcsolatos hivatalos tájékoztatót a bejegyzés végén belinkeljük).

Rengeteg megkeresés érkezik hozzánk, mivel a támogatás a kormányrendelet szerint garázsainkra is igénybe vehető. A rendeletben ez az alábbiként szerepel:
6 § m.) gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása

Hivatalos állásfoglalást kértünk a Magyar Államkincstáról, ezért most megosztjuk, hogy kérdéseinkre milyen választ kaptunk.
1.) Kérdésünkre, miszerint épületeinkre igénybe vehető-e a támogatás, az alábbi választ kaptuk: Amennyiben a garázs olyan épület vagy épületrész, amely fix és nem mozdítható, akkor a gépjárműtároló építése támogatható tevékenységnek minősül.” Minden épületünket kizárólag talajhoz rögzítéssel kivitelezzük, ezért mivel a dübelcsavarok rögzítik a garázsokat a betonalaphoz, így fixnek, tehát nem mozdíthatónak minősülnek.

2.) Számlázással kapcsolatos kérdésünkre az alábbi választ kaptuk: “A számlákat olyan részletességgel kell kiállítani, hogy minden sor megfeleltethető legyen a számlaösszesítőben egy-egy sornak, és azonosítható legyen, hogy mit tartalmaz. Amennyiben ez nem állapítható meg, valószínűleg hiánypótlási folyamat keretében kell majd további információt adniuk.” A végszámlán tehát az alábbi tételeket tudjuk szerepeltetni anyagköltségként: szendvicspanel, trapézlemez, cserepeslemez, horganyzott zártszelvény, Hörmann kapu, Hörmann kapumozgató motor, nyílászárók (ajtó, ablak), ereszcsatorna (illetve minden további extra opció, ami termékkínálatunkban szerepel). Külön tételként pedig feltüntetjük a munkadíjat. Ezekből tehát összeáll a komplett épület, amely alapján beazonosítható, hogy az anyagok mire lettek felhasználva.

Minden megrendelésünk mellé egy rendelés visszaigazolást és egy kivitelezői szerződést biztosítunk (utóbbi feltétel a támogatás igénybevételéhez). Megrendeléseink 30% előleg befizetésével lépnek életbe, amely összeg a végösszegből jóváíródik a teljesítéskor. A hivatalos állásfoglalásban  rákérdeztünk erre a pontra is, amelyről az alábbi tájékoztatást kaptuk: “A végszámlát elfogadjuk, amely tartalmazza az előleg összegét is.” Az előleg befizetésekor tehát az előlegszámlán az “előleg gépjármű tárolóra” tétel fog szerepelni, az előlegszámlát pedig a végszámlával együtt lehet érvényesíteni.

3.) Minden garázstípusunk megfeleltethető a támogatáshoz szükséges anyagköltség-munkadíj arányának. Típustól függően 25 és 30% között tudjuk feltüntetni a munkadíjat, tehát a minimális feltétel (min. 25% munkadíj) minden típus esetén teljesül.  Összességében tehát átlagosan 73/27 arányban tudjuk az anyagköltséget és a munkadíjat a végszámlán feltüntetni (kérjük, amennyiben konkrét típusról szeretne pontos arányt, keressen minket!)

Nézzünk két konkrét példát:

A.) Standard TP33 dupla szendvicspanel mobilgarázs kiszállítással, összeszereléssel, betonhoz rögzítéssel, extrák nélkül:

A teljes költség:                          3.500.000 Ft
Anyagköltség:                             2.450.000 Ft
Munkadíj:                                    1.050.000 Ft
Kifizethető támogatás:              1.750.000 Ft

B.) Standard TP33 dupla szendvicspanel mobilgarázs kiszállítással, összeszereléssel, betonhoz rögzítéssel, az alábbi extrákkal: kapumozgató motor, ajtó, ablak, ereszcsatorna:

A teljes költség:                          3.960.000 Ft
Anyagköltség:                             2.772.000 Ft
Munkadíj:                                    1.188.000  Ft
Kifizethető támogatás:             1.980.000  Ft

Amennyiben összefoglalónkkal kapcsolatban, illetve termékeinkre vonatkozólag kérdése van, forduljon hozzánk elérhetőségeinken! Amennyiben arról szeretne tájékozódni, Ön igénybe veheti-e a támogatást, akkor javasoljuk az alábbi weboldal felkeresését:

A Magyar Államkincstár oldala, amelyről letölthető a rendelet és a tájékoztató is: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/otthonfelujitasi_tamogatas_altalanos_tajekoztato

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük